Historien til Wildscape

 
 
 

Wildscape ble etablert av Espen Holmgren i november 2008. Prosjektet het da «Midtnorsk Mestring». Idéen var å hjelpe mennesker med store utfordringer med å finne mening og en ny retning – ved å lære å fyre bål. Med på laget var psykolog Andreas Espetvedt Nordstrand, og både Fylkeskommunen og Fylkesmannen i Trøndelag støttet prosjektet. Da var det kun Wildscape som hadde en systematisk tilnærming til bruk av friluftsliv som hjelp for psykiske plager.

Staten begynte å se på betydningen av friluftsliv i et forebyggende og folkehelsemessig perspektiv. I 2009 fikk prosjektet også støtte av Helsedirektoratet og Miljødirektoratet. Det offentlige så på Wildscape som innovativt og annerledes.

Samarbeidet med det offentlige og et prosjekt som het Gjengangere i samarbeid med Politiet i Trondheim, varte fram til 2012. Resultatene med voksne deltakere på programmene var gode.

Private finansierte de første programmene for unge

Flere privatpersoner hadde tatt kontakt og var villige til å betale for å få bli med på programmet. I november 2013 gikk den første turen med unge rusmisbrukere som deltakere.

I de neste fem årene, gjennomførte Wildscape flere vellykkede programmer finansiert av private. Det kjentes aldri bra å ikke kunne ta med noen på tur fordi det ble for kostbart. Dette måtte være noe det offentlige kunne finansiere igjen!

Barnevernssaker

Det offentlige kom på banen. Den første deltakeren som ble finansiert av barnevernet, gikk det veldig bra med. Andelen kommuner som benytter seg av tilbudet har siden da vært økende.

I 2019, som var et toppår, gjennomførte Espen ti villmarksterapi-program. Wildscape fikk støtte av Samfunnsløftet fra SpareBank1 Nord-Norge til å etablere villmarksterapi i nord.

Etter at den nye barne- og oppvekstreformen ble innført, benytter flere og flere kommuner seg av programmet. Wildscape-programmet er et bedre alternativ enn langvarig institusjonalisering av ungdommer. Les innlegget «Verdien av en ungdom» hvor vi skriver om hvor mye det offentlige kan spare på å sende ungdommer på tur framfor institusjon.

Systematisering av kunnskapen i et e-læringskurs

Da pandemien brøt ut i mars 2020, trengte vi et ben til å stå på. Vi tok opp et statsgarantert lån for å systematisere all kunnskap inn i et kurs, slik at flere kunne lære av modellen og vi kunne utdanne flere villmarks-terapeuter. Med støtte fra Skattefunn og Innovasjon Norge, lanserte vi et nettstudium som har blitt en stor suksess. Per juni 2022 har vi hele 240 registrerte brukere på læringsplattformen.

I tillegg til nettkurset startet vi med undervisningssamlinger som både Nav, private bedrifter og privatpersoner har benyttet seg av.

Etter å ha gjennomført e-læringen og hatt praksis med seks gjennomførte programmer, kan vi stolt si at vi i februar 2022 uteksaminerte en fullskala villmarksterapeut.

Ta en titt på kursene vi tilbyr 

Veien mot 10 000 leirbål

Vi gjennomfører nå Wildscape-program to steder i Norge; i Dividalen i Troms og i Femundsmarka i Røros. I tillegg til å ta med ungdom på tur, utdanner vi flere i vårt vekstprogram.

Målet er 10 000 Wildscape-bål innen 2028. Så langt har vi tent 2 700.

 

Om villmarksterapi

Det er tradisjon i villmarksterapi-programmer å benytte urfolks tankegang og ritualer i programmene. I tilegg har vi har en sterk faglig forankring i psykologi-feltet, der vi som tradisjon i programmene har en eklektisk tilnærming. Det betyr at vi blander elementer fra ulike områder eller stiler for å skape nye løsninger.

Villmarksterapi må ikke forveksles med utendørsterapi, friluftsterapi eller andre aktiviteter som er av mindre varighet og intensitet og oppfølging. I Wildscape bruker vi samisk kultur og tankesett som inspirasjonskilde og hjelpemiddel for ungdommene. Grunnleggeren, Espen, er selv samisk og programmet er gjennomsyret av skråblikk, tålmodighet og naturkunnskap som bistår ungdommen og familien når det skal lages nye mønster for vekst.

Les mer om villmarksterapi

 
I Wildscape bruker vi samisk kultur og tankesett som inspirasjonskilde og hjelpemiddel for ungdommene.