Villmarksterapi vs. Utendørsterapi: Forstå forskjellene

Både Villmarksterapi og utendørsterapi/friluftsterapi utnytter naturens kraft som et verktøy for å støtte og fremme både fysisk og psykisk helse. Disse tilnærmingene bygger på den grunnleggende forståelsen av at mennesket har søkt tilflukt, rekreasjon og avslapning i naturen i tusenvis av år, det er også noen forskjeller i tilnærminger:

 

1. Fokus:

Villmarksterapi har ikke bare et geografisk fokus på villmarken og områder «der ingen folk bor», men også en vektlegging av været og det at et program varer i mange dager som terapeutiske elementer. Denne forlengede eksponeringen for naturen gir mestringsglede og en dyptgripende erfaring for ungdommer og familier, som bygger på å takle elementene og oppleve naturen over tid. Dette står i kontrast til utendørs/friluftsterapi, som kan omfavne aktiviteter som skjer i mer bynære områder og over kortere tidsperioder.

 

2. Intensitet:

Mens villmarksterapi ofte strekker seg over flere dager eller uker, kan utendørs/friluftsterapi være mer kortsiktig, med aktiviteter som varer en dag eller over en helg.

 

3. Profesjonell bakgrunn:

Villmarksterapeuter har ofte både terapeutisk erfaring og utdanning, samt solid kunnskap om friluftsliv og erfaring med å være i naturen over mange dager, noe som er nødvendig for å organisere et vellykket program. I kontrast kan utendørs/friluftsterapi ledes av en bredere gruppe av profesjonelle eller til og med i mindre organiserte sammenhenger.

 

4. Tilrettelegging:

Villmarksterapi krever ofte et omfattende logistikk- og sikkerhetsopplegg drevet av profesjonell ekspertise for å sikre de beste resultatene. På den annen side kan utendørs/friluftsterapi være mer "low key", uten behov for den samme graden av kompleks organisering.

 

5. Målgruppe:

Villmarksterapi kan være spesielt verdifullt for de med dypere psykiske helseutfordringer, større atferdsproblemer og familier med komplekse problemstillinger. Utendørs/friluftsterapi, derimot, kan tilby generelle fordeler for trivsel og fysisk helse for en bredere gruppe mennesker.

 

Begge tilnærminger er kraftfulle verktøy for å fremme helse og velvære. På grunn av dens intensitet og dybde, har villmarksterapi ofte vist seg å utgjøre kraftige vendepunkter i livene til familier og ungdom. Dette er ikke bare en pause fra hverdagens stress, men en sjanse til å omdefinere og styrke relasjoner, selvfølelse, og retning i livet. Med 15 års erfaring har vi ledet og organisert villmarksterapi-programmer gjennom hele året, uansett vær, og vitnet de transformative effektene av slik terapi. Forskning fra USA har lenge belyst fordelene med natureksponering, og nå begynner også Norge å anerkjenne og utforske disse metodene nærmere.

Wildscape